Introductie Msk Echografie en schouder

Inleiding

Musculoskeletale echografie is aan een opmars bezig en blijkt een veelbelovende discipline binnen de kinesitherapie- en (sport- en huis)artsenpraktijk. Echografie wordt meer en meer ingezet om, binnen de eerstelijnsgezondheidszorg, een beter inzicht te krijgen in de ernst van de klachten. Op basis van de gemaakte beelden is men beter in staat een inschatting te maken wat betreft het beleid, prognose en duur van het herstel.

Het gebruik van echografie is een extra tool en verbetert het klinisch redeneerproces. Daarnaast kan echografie ook gebruikt worden als ondersteuning bij bepaalde technieken om anatomische structuren te visualiseren, vb. in het kader van dry needling.

THIM ALP  organiseert een basisopleiding MSK echografie. De basisopleiding bestaat uit een introductiemodule en vier regiomodules. U kunt voor elke module apart inschrijven en bepaalt zelf de volgorde en snelheid waarin u ze volgt. De kostprijs voor de per module is € 160,- (incl.BTW). Als voor alle 5 de modules inschrijft ontvangt u € 100,- korting. 

Tijdens de introductiemodule krijg u de theoretische achtergrond over echografie en welke plaats het inneemt binnen de klinische setting. Daarnaast leert u handelen volgens de richtlijnen uitgevaardigd door ESSR. In het tweede deel van deze introductiemodule leert de cursist het echografietoestel praktisch te bedienen.

Tijdens de regiomodules krijgt de cursist anatomische kennis over de onderwezen structuren en leert deze te scannen. Daarnaast leert de cursist bepaalde pathologieën met betrekking tot de onderwezen structuren herkennen.

De deelnemersgroep wordt beperkt en staat onder begeleiding van ervaren Nederlandstalige docenten, waarbij minimaal per drie tafels van drie deelnemers een docent aanwezig is, die continue feedback kan geven.

Daaraan toegevoegd is er toegang voorzien tot een uitgebreid E-Learning platform met heel wat filmpjes en bijkomende info.

Doelstellingen

Na het volgen van deze introductie module kan de cursist:

• De plaats van echografie in het klinisch diagnostische proces beschrijven
• De richtlijnen van de ESSR gebruiken
• Het echografie apparaat bedienen

MODULE DE SCHOUDER
Het tweede deel van deze dag zal bestaan uit de eerste regiomodule: de schouder. 

In dit dagdeel zal de anatomie, pathologie, echogeniciteit en beeldfouten alsmede het echoprotocol schouder aan de orde komen. 

Doelstellingen
Na het volgen van het dagdeel over de schouder kunt u:
• De plaats van de echografie aan de schouder benoemen;
• De anatomische structuren van de schouder m.b.v. echografie localiseren;
• Pathologie aan het schoudergewricht relateren aan echografische bevindingen;
• Uw vaardigheid met het echografie apparaat demonstreren bij een casus aan het schoudergewricht. 

Toetsing

Er vindt geen formele toetsing plaats bij deze cursus. Volledige aanwezigheid is nodig om het certificaat te verkrijgen. 
Datum
Donderdag 28 november 10.00-18.00 uur

Docenten
Frederik Lanszweert MSc en Gerfred Greveling MSc

Investering
€ 320,00  incl. digitaal studiemateriaal.

Deelnemers
12 - 24

Locatie
Hogeschool THIM,  Nieuwegein

Accreditatie
Wordt aangevraagd voor registers AF en Spo

Echo2 400evenement eigenschappen

Startdatum 28-11-2019
Einddatum 28-11-2019
Sluitingsdatum 28-11-2019
Prijs per persoon € 320,00