Cursus van Rosttherapy: Dryneedling bij bekkenpijn en posturale disfuncties

Wij organiseren deze cursus in samenwerking met Rost Therapy www.rosttherapy.com

logo rth thim
Inleiding

Behandelt u patiënten met bekkenpijn en heeft u de basiscursus Bekkenpijn tijdens en na de zwangerschap gevolgd? Ziet u vrouwen met chronische klachten van schoudergordel/bovenrug of bekken in de postpartum periode? Of jonge moeders die recidiverende musculoskeletale klachten hebben sinds de zwangerschap? Wilt u zich verdiepen in de toegevoegde waarde van dry needling bij bekkenpijn, ook als die in stand wordt gehouden door houdingsproblemen? Dan is deze cursus geschikt voor u.
Via ingebrachte casussen leert u klinisch redeneren. Wanneer, in welke spier en hoe past u dry needling toe bij chronische of recidiverende pijnklachten en hoge spierspanning van de bekkenbodem? Bij welke symptomen helpt kennis en toepassing van dry needling u bij differentiatie van het klinische beeld? Door de gerichte en minimaal belastende manier waarop Orthopedisch Manueel Therapeut en internationaal docent Cecile Röst en haar collega-docenten u dry needling aanleren krijgt u inzicht in de oorzaken en behandeling van bekkenpijn en houdingsproblemen. Veilig handelen staat voorop, u leert alles van hygiëne en veiligheidsmaatregelen zodat er geen gevaar voor uw patiënt of uzelf op kan treden. Voorafgaand aan deze cursus dient u de online theoriecursus te volgen via Rost Therapy. In deze online cursus volgt u naast de evidence based benadering van dry needling ook de toepassing van dry needling bij specifieke klinische bekken- en

houdingsproblemen. De cursus is geordend in duidelijke lessen met een afsluitend examen. Er wordt van u verwacht dat u internet gebruikt, nuttige apps aanschaft voor bij de praktijkcursus en als voorbereiding (ODNS en PalpationMapp) en al het videomateriaal grondig bestudeert. Het certificaat van de online cursus ontvangt u na een behaald examen en is uw toegangsverplichting voor de praktijkcursus.

Doelgroep

Deze cursus is ontwikkeld voor (bekken)fysiotherapeuten, (bekken)oefentherapeuten en manueeltherapeuten die zich therapeutisch bezighouden met bekkenpijnproblematiek en houdingsproblemen die gerelateerd zijn aan kindverzorging en fysiek herstel na zwangerschappen.

Resultaat

- U kent de wetenschappelijke evidence voor dry needling en kunt de basisprincipes toepassen in uw dagelijkse praktijk.
- U kent de indicaties en contra-indicaties.
- U kent de veiligheidsregels voor uzelf en uw patiënt en past deze toe.
- U bent in staat om klinisch te redeneren binnen de in deze cursus behandelde problematiek en maakt de juiste keuze wanneer, hoe en waar u dry
   needling kunt toepassen. Er wordt niet inwendig geneedled, alle punten die we nodig hebben bij de bekkenpijnproblematiek zijn van buitenaf
   bereikbaar.
- U kent de gevaren van dry needling en houdt daar rekening mee in uw handelen.
- U beheerst de techniek en weet dry needling op een verantwoorde manier toe te passen op alle in deze cursus behandelde punten van spieren
   die betrokken zijn bij bekkenpijn en posturale disfuncties.

Toelatingseis voor deelname praktijkcursus

Om de cursus goed te kunnen volgen dient u de cursus Bekkenpijn tijdens en na de Zwangerschap, Methode Cecile Röst te hebben gevolgd. Daarnaast dient u in het bezit te zijn van het online theoriecursus certificaat.

Voorbereiding

Deze cursus onderscheidt zich van andere dankzij de unieke online cursus die vooraf thuis wordt bestudeerd. Groot voordeel van de online cursus is dat u op uw eigen niveau en vanuit uw eigen achtergrond uw kennis kunt vergroten. In de online cursus leert u de wetenschappelijke onderbouwing van dry needling, de veiligheidsregels, en bestudeert u de anatomie van de in de cursus te behandelen spieren. Hierdoor kan tijdens de lessen veel aandacht besteed worden aan specifieke vragen, casuïstiek en oefenen.

Werkvormen

De opzet van deze praktijkcursus is zeer praktijkgericht. Door het duidelijk afgebakende kader zijn er minder spieren/triggerpoints te behandelen en kunt u zich goed concentreren op de behandeltechnieken en het begrip. Er wordt per symptomenbeeld gewerkt: vanuit klinisch redeneren naar palpatie van de verschillende spieren die betrokken kunnen zijn bij het beeld, waarna dry needling en stretching/hertest van de functiebeperking wordt geoefend.

Examinering

De online cursus wordt afgesloten met een examen, waarna u bij het succesvol behalen van een score vanaf 75% een certificaat ontvangt. Ook de praktijkcursus wordt afgesloten met een praktijktoets, waarbij u getoetst wordt op klinisch redeneren, veilig werken, kennis van spieren en technische vaardigheid van dry needling.

Registratie

U heeft hiermee 2 jaar toegang tot de online theoriecursus (jaarlijks geüpdatet) en toegang tot de 2-daagse praktijkcursus. Het behaalde certificaat van de online theoriecursus geeft u toegang tot deze praktijkcursus.

Groepsgrootte

Minimum aantal deelnemers: 10 deelnemers
Maximum aantal deelnemers: 24 deelnemers

Herhalingsdagen

Jaarlijks organiseert RostTherapy oefendagen om het geleerde in casuistiekvorm te herhalen en met elkaar te oefenen onder begeleiding van 1 of meerdere docenten, afhankelijk van de groepsgrootte.

(Gast-)docenten

MPt Machteld Schaap, is werkzaam als fysiotherapeut en Orthopedisch Manueel Therapeut voor Mtp Fysiotherapie in Alphen aan de Rijn en sinds 2008 is Machteld intensief leidinggevend actief geweest bij MoVeS Manuele en Fysiotherapie in Leiden. Bij MoVeS heeft zij ook vele jaren therapie gegeven aan zwangeren en vrouwen met (postpartum) bekkenpijn. Zij heeft zich onder meer geschoold in zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn, stuitpijn en dry needling. Machteld is docent voor Rost Therapy van de cursussen Manuele technieken en Dryneedling bij bekkenpijn en posturale disfuncties. Daarnaast is Machteld verbonden als docent aan het NCOI / Pro Education voor de bachelor opleiding fysiotherapie.

Anna van Dijk heeft van 2010 tot 2019 samengewerkt met Cecile Röst in Leiden als fysiotherapeut. Vrijwel vanaf het begin van haar loopbaan als fysiotherapeut in Leiden is ze betrokken geweest bij de cursussen van Rost waar ze nu docent is, opgeleid door Cecile zelf. Anna heeft jarenlang vrouwen geholpen met bekken- en stuitklachten. Zij heeft zich onder meer geschoold in zwangerschapsgerelateerde bekkenpijn, stuitpijn en dry needling.

Data
Maandag 7 november en zaterdag 17 december 2022 09.30 - 17.00 uur

Inschrijven:
Kan op de website van Rosttherapy via deze LINK

Locatie
Hogeschool THIM, 
Archimedesbaan 2, 3439 ME Nieuwegein

Deelnemers
10-24

Accreditatie via Rosttherapy
20 punten voor Keurmerk, KNGF AF en Be 20 pnt en ADAP 19,5 pnt

Investering
2 daagse workshop*:                € 550,-
Online theoriecursus:               € 98,-
Totaal                                            € 648,-

* incl. koffie, thee, lunch en studiemateriaal.


evenement eigenschappen

Startdatum 07-11-2022
Einddatum 17-12-2022
Sluitingsdatum 07-11-2022
Prijs per persoon Gratis