Vestibulaire revalidatie: EBP bij duizeligheid en evenwichtsproblemen

IVRT 395x195

Inleiding

Een aandoening van het vestibulaire systeem veroorzaakt symptomen zoals duizeligheid en/of evenwichtsproblemen. De laatste jaren zijn nieuwe methoden ontwikkeld die zich intensief richten op de fijne oog-hoofd-coördinatie en de integratie van het vestibulaire systeem in de evenwichtsregulering.
Duizeligheid is daarmee een indicatie geworden voor therapie. Zo wordt bijvoorbeeld de benigne paroxysmale positioneringsvertigo (BPPV) anders behandeld dan een vestibulaire zwakte of uitval. De tijd dat een enkele basisoefening, bijvoorbeeld de ‘Brandt-Daroff’ oefeningen, voor alle vormen van duizeligheid gebruikt werd, van BPPV tot de vestibulaire zwakte of uitval, is voorbij. Het behandelen van bijvoorbeeld BPPV, vereist een nauwkeurig differentiatie van het aangetaste semicirculaire kanaal voordat de juiste manoeuvre kan worden uitgevoerd. Een verkeerde manoeuvre kan de symptomen verergeren en de behandeling onnodig moeilijk maken. De behandeling van duizeligheid en stoornissen van het evenwicht vraagt om een specialisatie. Dit geeft fysiotherapeuten de kans zich in een nieuw en zeer interessant gebied van de revalidatie te specialiseren!
De vestibulaire revalidatie is een evidence-based en uiterst effectieve therapie. De effectiviteit is bewezen in verschillende systematische reviews, waaronder een Cochrane review. Aangezien vestibulaire symptomen vaak voorkomen in de kindergeneeskunde, geriatrie, neurologie, traumatologie en zelfs in de sportgeneeskunde, wordt het duidelijk hoe essentieel kennis op dit gebied voor elke fysiotherapeut is!

Studiebelasting
Deze cursus bestaat uit 2 x 2 dagen van 7 uur contacttijd. In totaal dus 28 uren. Daarnaast bent u nog ongeveer 8 uur kwijt aan het lezen van artikelen en het voorbereiden op de toets op dag 4. De totale studiebelasting bedraagt derhalve 36 uur. 

Doelstelling
Na afloop van de cursus kan de fysiotherapeut patiënten met duizeligheidsklachten met actuele tests en assessment gestructureerd onderzoeken en behandelen volgens de laatste wetenschappelijke inzichten. 

Hij/zij kan:
  • Patiënten met duizeligheids- en evenwichtsklachten screenen en onderzoeken;
  • Resultaten van eerder uitgevoerd medisch onderzoek interpreteren;
  • De uitkomsten van het diagnostisch proces interpreteren en conclusies trekken;
  • Zelfstandig een behandelplan opstellen voor patiënten met vestibulaire aandoeningen;
  • Met tests en assessments de effectiviteit van de vestibulaire revalidatie evalueren;
  • Patiënteducatie bij patiënten met vestibulaire aandoeningen uitvoeren.

Firatactie 12 403
Toetsing

Tijdens deze cursus wordt u getoetst op uw kennis en vaardigheid in de vestibulaire revalidatie. Met een voldoende toetsresultaat en volledige aanwezigheid komt u in aanmerking voor het certificaat als vestibulair therapeut van het Instituut voor Vestibulaire Revalidatietherapie (IVRT) en kunt u worden opgenomen in de IVRT-therapeutenlijst.

Over de docent

Firat Kesgin behaalde aan de HAN zijn Bachelor diploma fysiotherapie. Een van zijn stages vervulde hij in Pacific Balance & Rehabilitationa Clinic te Seatle USA. Daar ontstond zijn facinatie voor duizeligheidsklachten en de rol van de fysiotherapie daarbij. In 2016 richte hij het centrum voor vestibulaire revalidatie in Hamburg (IVRT) op. In 2018 behaalde hij de mastertitel aan de Univerity of Brighton, UK. Tussendoor deed hij nog diverse opleidingen in vestibulaire revalidatie in o.a. the USA. Sinds 2016 verzorgt hij overal in Europa cursussen over het onderwerp. 

Planning

Dag 1
8.45: Ontvangst met koffie en thee
09:00-09:40
Introductie van docent, instituut en cursisten
Inleidend voordracht over uitdagingen in de medische diagnostiek
09:40-10:30
Anatomie en fysiologie van het vestibulaire systeem
10:45-12:30
De vestibulaire zwakte - klinische beelden: idiopathische / leeftijdsgebonden vestibulopathie, neuritis vestibularis, acusticus neuroom en ototoxiciteit
13:15-17:00
Het fysiotherapeutisch onderzoek van het vestibulaire systeem: onderzoek van het centraal vestibulaire systeem en betrouwbare testbatterij voor differentiatie van een vestibulaire zwakte
17:00-18:00
Medische laboratoriumdiagnostiek met betrekking tot duizeligheid kennen en begrijpen

Dag 2
09:00-10:45
Behandeling van vestibulaire zwakte - vestibulaire revalidatie: oefeningen ter verbetering van de coördinatie tussen oog en hoofd en geschikte evenwichtsoefeningen voor de sensorische integratie van het vestibulaire systeem
11:00-12:00
Opstellen van een therapieplan voor vestibulaire revalidatie en het meten/evalueren van de vooruitgang via meetinstrumenten (assessments en PROMs (Patient Reported Outcome Measures))
12:00-12:45 & 13:30-16:00
De benigne paroxysmale positioneringsvertigo (BPPV): evidence based canalith repositiemanoeuvres voor een onmiddellijk herstel van de positioneringsvertigo.
16:00-16:20
Kritische evaluatie van de Barany Society met betrekking tot de diagnose "cervicale duizeligheid"
16:20-17:00
Ziekte van Ménière en medicamenteuze behandeling van duizeligheid

Dag 3
09:00-15:15
Herhaling van de theorie en de praktische vaardigheden van dag 1 en 2
15:30-17:00
Vestibulaire migraine - een overgevoelig vestibulair systeem: diagnostische criteria, vragenlijsten, coaching en behandeling
17:00-18:00
Persisterende positionele perceptie duizeligheid (PPPD) - de psychosomatische duizeligheid: diagnostische criteria, vragenlijsten, educatie en behandeling van de patiënt

Dag 4
09:00-09:30
Posttraumatische duizeligheid: breuk van het rotsbeen, hersenschudding, commotie labyrint, whiplash
09:30-11:00
Vestibulaire revalidatie voor vestibulaire migraine, PPPD en posttraumatische duizeligheid
11:00-13:00
Gemeenschappelijk onderzoek en behandeling van een echte patiënt (graag bij de zoektocht helpen)
13:45-15:00
Kennistest voor de IVRT-certificatie tot specialist vestibulaire revalidatie
15:00-16:30
Niet-vestibulaire oorzaken van duizeligheid: internistische ziekten, bijwerkingen van medicatie, cardiovasculaire duizeligheid, orthostatische duizeligheid, presyncope
16:30-17:00
Afsluiting en de vraag: Hoe een werkend interprofessioneel netwerk voor patiënten met vestibulaire aandoeningen opbouwen?

Bekijk hier een flimpje van twee cursisten die de cursus eerder volgden:Bekijk hier een filmpje van Firat in zijn instituut (in Duits maar cursus is in Nederlands). Op zijn website zijn meer films te bekijken en artikelen te lezen. Klik HIER


Data
Dinsdag 10 en woensdag 11 september en 15 en 16 oktober 2024

Docent
Firat Kesgin MSc, instituut voor vestibulaire revalidatie (IVRT) Hamburg Duitsland

FiratKesgin120
Investering

€ 1135,00 incl. lunch en digitaal studiemateriaal

Locatie
Hogeschool THIM, 
Nieuwegein

Accreditatie
32 pnt reg. AF, Ma en Oro

evenement eigenschappen

Startdatum 10-09-2024
Einddatum 16-10-2024
Sluitingsdatum 10-09-2024
Prijs per persoon € 1.135,00

Contact

Wil je meer informatie over THIM – de internationale hogeschool voor fysiotherapie, of onze opleidingen, neem dan gerust contact met ons op.

THIM INTERNATIONALE HOGESCHOOL VOOR FYSIOTHERAPIE


location Archimedesbaan 2, 3439 ME Nieuwegein
location Newtonbaan 6-8, 3439 NK Nieuwegein
phone 030 288 66 70
envelope info@thimalp.nl