Hardlopen; analyse, preventie en training na blessures

Introductie
Deze cursus bestaat uit twee delen. De eerste dag behelst het klinisch redeneren omtrent bot- en peesweefsel, het ontstaan van overbelastingblessures aan botten en pezen, en revalidatie bij bot- en peesblessures bij sporten zoals hardlopen, volleybal en nog veel meer. Ook is er een praktijkdeel waarin de theoretische concepten toegepast worden en waarbij oefeningen zelf ervaren kunnen worden.
Op dag 2 komt de nieuwste wetenschappelijke en klinische kennis over de relatie tussen looptechniek en blessures en prestaties, analyse van de looptechniek, gait-retraining bij preventie en behandeling van blessures, de selectie van loopschoenen en de zin en onzin van wearables voor hardlopers, aan de orde. De cursus bestaat uit een theoretisch deel en praktijkdeel waarbij de deelnemers zelf aan de slag zullen gaan met loop analyses. Er zal gebruikt worden gemaakt van de nieuwste wetenschappelijke artificiële intelligence tools voor het maken van de loop analyze. Deze tools kunnen na de cursus in de eigen praktijk geïmplementeerd worden.

Doelgroep
(Sport)fysiotherapeuten en trainers

Einddoelen
Dag 1
- Begrijpen hoe botten en pezen belast worden tijdens verschillende sporten
- Begrijpen hoe botten en pezen reageren op deze belasting
- Begrijpen hoe bot- en peesblessures ontstaan vanuit een biomechanisch perspectief en hoe zaken zoals
   groei, onvoldoende energie (RED-S), en andere randzaken dit kunnen beïnvloeden
- Kennen en kunnen toepassen van de nieuwste trainingsprotocollen gericht op het voorkomen en
   revalideren van bot- en peesblessures bij gezonde en geblesseerde sporters.

Dag 2
Na  van deze cursusdag zijn deelnemers in staat om zelf een analyse van looptechniek uit te voeren en lopers te adviseren bij het optimaliseren van hun looptechniek en gebruik van schoenen in relatie tot blessures en prestaties. Verder zijn deelnemers na afloop vertrouwd met de loopbiomechanica in relatie tot blessures en prestaties en kunnen deze integreren aan de hand van casuistiek naar aanleiding van dag 1. 

Over de docent 
Bas Van Hooren is een sportwetenschapper, kracht- en conditiespecialist en topsporter. Hij begon zijn promotieonderzoek naar hardlooptechniek, blessures en hardloopprestaties in 2017 aan de Universiteit van Maastricht. Bas is actief geweest als kracht- en conditiecoach bij het Nederlands Olympisch Comité en is als sportwetenschappelijk adviseur betrokken bij verschillende professionele organisaties (o.a. Bundesliga en Premier League clubs). Als atleet heeft hij meerdere medailles gewonnen op de Nederlandse kampioenschappen op afstanden van 3000m-halve marathon, en in 2017 werd hij Nederlands kampioen.
Bas combineert zijn theoretische kennis als sportwetenschapper/onderzoeker met praktijkervaringen als sporter en coach om complexe theoretische concepten te vertalen naar bruikbare en evidence-based praktische toepassingen. Hij heeft meer dan 50 tijdschriftartikelen gepubliceerd over onderwerpen variërend van biomechanica tot inspanningsfysiologie en heeft meerdere workshops gegeven over sportwetenschappelijke onderwerpen voor een verscheidenheid aan doelgroepen in heel Europa.

Data
Vrijdagen 29 en zaterdag 30 november 2024

Docenten
Bas van Hooren MSc

BasvanHooren 120



Investering

€ 650,00, incl. lunch en digitaal lesmateriaal

Deelnemers
Min 12 Max 24

Locatie
Hogeschool THIM, 
Newtonbaan 6-8, Nieuwegein the Netherlands

Accreditatie
15 punten voor de register AF en Sport alsmede Keurmerk

evenement eigenschappen

Startdatum 29-11-2024
Einddatum 30-11-2024
Sluitingsdatum 30-11-2024
Prijs per persoon € 650,00

Contact

Wil je meer informatie over THIM – de internationale hogeschool voor fysiotherapie, of onze opleidingen, neem dan gerust contact met ons op.

THIM INTERNATIONALE HOGESCHOOL VOOR FYSIOTHERAPIE


location Archimedesbaan 2, 3439 ME Nieuwegein
location Newtonbaan 6-8, 3439 NK Nieuwegein
phone 030 288 66 70
envelope info@thimalp.nl